TÜRKİYE’DE REFAH DEVLETİ VE KADIN
Derleyenler : Saniye Dedeoğlu, Adem Yavuz Elveren
Editör : Tanıl Bora
Birinci Basım : 2012
İletişim Yayınları
Yayın No: İletişim – 1816
Neoliberal iktisadi rejim bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sosyal politikaları altüst etti. Siyasal ve kültürel muhafazakârlıkla elele veren neoliberalizmin tesis ettiği kendine özgü refah rejimi üzerine çok tartışıldı, tartışılıyor. Bu kitap, konuya toplumsal cinsiyet ve kadın açısından yaklaşıyor. Piyasa, özel ve kamusal ataerkilliğin üçlü kıskacındaki kadın emeği nasıl bir rejime, ne gibi dışlama ve sömürü mekanizmalarına tâbidir? Sosyal güvenlik reformları, ne gibi cinsiyetçi farklılaşmalar kuruyor ve yeniden üretiyor? Kadınlar nasıl bir sosyal güvence tahribatına maruz kalıyor? Bu durum karşısında toplumsal cinsiyet eşitliği taleplerinin anlamı ve perspektifi nedir?
Sosyal politikanın bütün özgül alanlarını, kadının ücretsiz bakım emeğini, ev içi emeği, enformel sektörü de hesaba katan, ayrıntılı, titiz incelemelerden oluşan bir derleme.
Feride Acar, Tuba İnci Ağartan, Gülbanu Altunok, Cem Başlevent, Ayşe Buğra, Meltem Dayıoğlu, Saniye Dedeoğlu, Yıldız Ecevit, Diane Elson, Adem Yavuz Elveren, Sibel Kalaycıoğlu, Burça Kızılırmak, Emel Memiş, Umut Öneş, Helga Rittersberger-Tılıç, Mustafa Şahin, Şule Şahin, Hande Toğrul, Gülay Toksöz ve Ş. Gözde Yirmibeşoğlu’nun katkılarıyla… *
*Tanıtım metni, İletişim Yayınları sitesinden alınmıştır.
Kitap ile ilgili yazılara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
– 100 Yıl Sonra Talep Yine 8 Saat İşgünü, Sevda Karaca – Saniye Dedeoğlu ile Söyleşi, Evrensel Gazetesi.
– Türkiye’de Refah Devleti ve Kadın