Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Birleşmiş Milletler Açık Çalışma Grubu
toplantısının ardından yapılan Feminist Strateji Toplantısında bir araya
gelen 31 ülkeden 50 feminist örgüt konuya ilişkin bir Feminist Bildiri
yayımladı. Bildiriyi 300’ü aşkın feminist örgüt imzaladı.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Birleşmiş Milletler Açık Çalışma Grubu toplantısının 8. Oturumu New York’ta yapıldı. Oturumun konuları arasında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Kadının Güçlenmesi” de bulunuyordu.
Toplantının ardından New York’ta 3 gün süren bir “Feminist Strateji Toplantısı” da gerçekleştirildi. 31 ülkeden 50 feminist örgüt temsilcisi 2015 sonrası kalkınma gündemine ilişkin bir “Feminist Bildiri” hazırladı. Bildiriyi halihazırda 300’ü aşkın feminist ve kadın örgütü imzaladı.
Bildiride kadınlar, Birleşmiş Milletlerin 2015 Sonrası uluslararası kalkınmanın rotasını belirlediği bir dönemde, bölge çapında, toplumsal cinsiyet eşitliği, kültürel, ekonomik ve ekolojik adalet, sürdürülebilir kalkınma ve geniş kapsamlı barış için harekete geçtiklerini belirtti. bildiride, “Ülkeler arasında, ülkelerin kendi içinde ve kadın-erkek arasındaki servet, güç ve kaynak eşitsizliklerini kalıcılaştıran mevcut neoliberal, doğal kaynak sömürücüsü ve paylaşımsız kalkınma modelinde kökten, yapısal ve dönüşümcü değişiklikler istiyoruz.” denildi.
Ülkeler arasında ve ülke içlerindeki şiddetli çatışmaların sebebi olan askeri-endüstriyel kompleks yatırımlarını arttıran mevcut güvenlik paradigmasına karşı çıkılan bildirgede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına ilişkin ise şu ifadeler yer aldı: “Cinsiyet, yaş, sınıf, kast, etnisite, köken, kültürel ve dini arka plan, cinsel yönelim, cinsel kimlik, sağlık durumu ve yeteneklere dayanan ayrımcılıkların ve eşitsizliğin bileşenleriyle ve yapısal etmenleriyle mücadele edilmelidir. Bu, cinsellik ve üreme ile ilgili rızaya bağlı davranışlara suç muamelesi yapan mevcut yasaların ve politikaların incelenip yeniden düzenlenmesini de kapsamaktadır.”