Türkiye’de Kadın Emeği ve İstihdamının Geleceğine Yönelik Saptamalar
KEİG Platformu olarak 2006 yılından beri kadınların, kadın emeği ve istihdamına ve işgücü piyasasına dair sözünü duyulur kılmaya, oluşturulan politikaları analiz etmeye ve yapısal bir değişim için öneriler sunmaya çalışıyoruz. Bu süre zarfında gördük ki kadın emeği ve istihdamı alanında yapılanlar toplumsal cinsiyet eşitliğini değil, erkeğin evi geçindiren kadının hane içinden sorumlu olduğu cinsiyetçi yapıyı pekiştiren geleneksel aile temeli üzerinden inşa ediliyor.
Diğer taraftan kadın istihdamını arttırmaya yönelik devlet politikası son yıllarda, esnek çalışma ve geçici, kısmi, kendi hesabına çalışma gibi atipik istihdam biçimleri, girişimcilik ve sürekliliği olmayan güvencesiz çalışma biçimlerinin kurumlaştırılması olarak belirlenen eksenlere dayalı olarak gelişiyor.
Bu realiteden yola çıkarak iki çalışma hazırladık. Birincisi, yakın dönemde kadın emeği ve istihdamı alanında ne gibi değişimlerin/dönüşümlerin yaşanacağını gösterebilmek için, devlet kurumlarının kısa ve orta vadede rotasını belirleyen metinlerin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden analizini içeriyor. Bu seneki politika raporumuzu oluşturan bu analize şuradan ulaşabilirsiniz: http://www.keig.org/?p=725
İkincisi ise, kadın istihdamının artacağı gerekçesi ile gündeme getirilen atipik istihdam biçimlerinin baskın hale gelmesi sonucunda çalışma hayatının eğretileşmesi tehlikesinin altını çiziyor. Avrupada bu tür çalışmanın kadın istihdamında yaygın olduğu 3 ülke örneği incelemesinden çıkan sonuçlar, kadınlar için atipik ve esnek istihdam biçimlerinin teşvik edildiği Türkiyedeki duruma dair de olası tehlikeyi gözler önüne seriyor. Bu çalışmaya ise şuradan ulaşabilirsiniz: http://www.keig.org/?p=730
Son yıllarda yürütülen bu politikaların kadın emeği ve istihdamı açısından ne anlama geldiğini ve bu çalışma biçimlerinin hayatımıza hangi yollarla ve biçimlerde sızacağını görebilmek için birlikte konuşmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Düzenleyeceğimiz panel ile birbirini tamamlayan bu iki çalışmanın sonuçlarını sizlerle paylaşmak ve tartışmak istiyoruz.
19 Kasım’daki bu panele ilgili kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve emek ve meslek örgütleri ile kadın örgütlerinden katılım olacaktır.
Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu
Tarih: 19 Kasım 2014 Çarşamba
Saat : 13.30 – 16.30
Adres: Cezayir / Hayriye Cad 16, Galatasaray, Beyoğlu
Toplantı Programı
13:30 – 13:45– KEİG Platformu – Hoşgeldiniz
13:45 – 14:15 – Türkiye’de Kadın Emeği ve İstihdamının Durumu ve Geleceğine Yönelik Saptamalar –Saniye Dedeoğlu
14:15 – 14:45 – Çalışma Yaşamında Eğretilik, Eğreti İstihdam ve Atipik İstihdam İlişkisi – Aslı Çoban
14.45 – 15.00 – Kahve Arası
15:00 – 16:30 – Tartışma