KEİG Platformu Berlin’deki Feminist Ekonomi Konferansı’na katıldı

KEİG Platformu, Uluslararası Feminist İktisat Birliği’nin bu sene Berlin’de
düzenlediği yıllık konferansa katıldı.

1992 yılında feministler tarafından kurulan Uluslararası Feminist İktisat
Birliği (IAFFE)’nin her sene başka bir ülkede düzenlediği yıllık konferansın 24’üncüsü
bu sene 16-18 Temmuz’da Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu’nda yapıldı.
“Zorlu zamanlarda toplumsal cinsiyet eşitliği” konulu konferansta dünyanın farklı
yerlerinden feministler bir araya gelerek sunumlar yaptı ve tartışma yürüttü.

Bu seneki konferansta Türkiye’den katılımcıların olduğu bir oturum düzenlendi. Konferansın ilk gününde gerçekleştirilen Türkiye’de Kadın ve Emek isimli bu oturumun kolaylaştırıcılığını Şemsa Özar yürüttü.

Meltem Arıoğlu Pultar, Türkiye’de Bir Feminist Aktivizm Örneği Olarak KEİG başlıklı sunumda, KEİG ve faaliyet alanlarını aktarırken bir örgütlenme modeli olarak KEİG’in farklılaştığı noktalara dikkat çekti. KEİG’in gerçekleştirdiği iyi uygulamalar arasında ulusal ve uluslararası örgütlerle işbirliği, kollektif birer çalışma olarak KEİG Bülten ve web sitesi, sosyal medyada görünürlük, kampanya örgütleme ve rapor yayınlayarak bilgi üretme ve yayma süreçleri paylaşıldı.

İyi örneklerin yanısıra, KEİG’in hükümetin tavrı ve medyanın ilgisizliği başta olmak üzere karşılaştığı zorluklar ve engellere de değinildi. KEİG aktivizminden feminist kazanımlara kalkınma raporlarında KEİG politikalarının yer alması, Başbakanlık Genelgesi’yle ilgili Meclis soru önergesinde KEİG’in çalışmalarından yararlanılması, belediyelerin stratejik planlama süreçlerine müdahil olunması, araştırma raporlarıyla bilgi üretimi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli bir oyuncu haline gelmesi örnekleri verildi.

Zeynep Ceren Eren ise 2011 yılında KEİG’in çağrısıyla oluşturulan ve çalışmalarını hâlâ sürdüren Kreş Haktır Platformu’yla ilgili bir sunum yaptı. Sunumda, KEİG üyesi kadın örgütlerinin 15 farklı ilde bu kampanya kapsamında mahallelerde ve belediyelerle yürüttüğü çalışmalar özetlendi.

Oturumda ayrıca, Yelda Yücel, Özge İzdeş ile birlikte yürüttüğü araştırmaları, Türkiye’de “insana yaraşır iş” konusunda bir sunum yaptı. Bu konuda farklı yaklaşımlar içeren uluslararası çalışmaların özetlendiği sunumda, Türkiye’de imalat sanayi sektörlerinde insana yaraşır iş ölçümlemenin boyutları tartışıldı. Farklı sektörlerde toplumsal cinsiyet temelli benzerlikler ve farklılıklar olduğunun tespit edildiği çalışmanın bir sonraki aşamasının insana yaraşır iş endeksi oluşturulması ve buna bağlı olarak ve sektörler arası karşılaştırmalar yapılabilmesi olduğu belirtildi.

Özgün Biçer ise Türkiye’de kadın istihdamı ve mesleki eğitimler konusundaki politikaları, kadınları güçlendirip güçlendirmemesi açısından değerlendirdi.

Konferans sonunda katılımcılardan bir grup tarafından Yunanistan borç krizine ilişkin hazırlanan açıklama, 150’ye yakın katılımcı tarafından imzalanarak paylaşıldı.

İngilizce açıklamaya ulaşmak için tıklayın.

Açıklamanın Türkçe’sine ulaşmak için tıklayın.

——————————————————————————

Konferans ile ilgili bir değerlendirme için tıklayın

Şunlar İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.