KEİG Platformu, esnek çalışma ve özel istihdam bürolarına ilişkin yasal düzenlemelerin kadınları nasıl etkileyeceğini anlatan bir bülten hazırladı. Çeşitli görseller yoluyla konunun farklı boyutlarına dikkat çeken Platform, düzenlemeye neden karşı çıktıklarını ve kadınlar olarak taleplerini de açıkladı.
Bültenin ilk bölümünde, 28 Ocak 2016’da kabul edilen “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun”un içeriği ve kadınlara ne getirdiği açıklanıyor. Doğum teşvikleri ve kadınlara sunulan yarı zamanlı çalışma seçeneğine değinilen bültende, bu düzenlemenin işçi ve memur kadınlar açısından yol açacağı olumsuzluklar inceleniyor. Bültenin ikinci bölümünde ise, 8 Şubat 2016’da Meclise sunulan “İş Kanunu ve Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile gündeme gelen özel istihdam büroları ve geçici iş ilişkisi ele alınıyor. Bu düzenlemenin kadın istihdamını arttırmayacağı vurgulanıyor. Son bölümde, kadın istihdamının “insana yaraşır işlerde” artırılması, “bakım yükümlülüklerinin ebeveynler, kamu ve işverenler tarafından paylaşılması”, “ücretsiz veya düşük ücretli kreşlerin çoğaltılması” gibi talepler sıralanıyor.
Bültene ulaşmak için tıklayın.
Bültenle ilişkili olarak hazırlanan görsellerde ise, düzenlemenin getirecekleri ve kadınların talepleri özetleniyor. “Torba yasadan doğurmaya teşvik ve yarı zamanlı çalışma çıktı”, “Kadınlara sadece doğurmayı, esnek ve yarı zamanlı işlerde çalışmayı dayatan politikaların karşısındayız”, “Özel istihdam bürolarıyla sermaye kazanacak, işçiler ve kadınlar kaybedecek”, “Özel istihdam büroları ve geçici çalışma kadın istihdamını arttırmaz” ve “Ne istiyoruz” başlıklarıyla hazırlanan görsellerde yasal düzenlemelerin öngördüğü değişiklikler ve kadın istihdamına etkileri anlatılırken kadınların talepleri aktarılıyor.
Görsellere ulaşmak için tıklayın.