Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu ve Diyarbakır Barosu’nun
ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘İstihdamda Kadına Yönelik Ayrımcılık ve
CEDAW’ Semineri 23 Şubat günü Diyarbakır’da gerçekleşti.
Avukatlara yönelik olan seminerimizde Van ve Siirt’ten de katılımcılarla yaklaşık
50 katılımcı bir araya geldi. Seminerin gerkçekleştirilmesindeki amaç kadınların
istihdamda yaşadığı ayrımcılığın hukukçular tarafından görünür olmasıydı. Bu tür
davaların toplumsal cinsiyet ayrımcılığı yönünden ele alınmasını arttırarak, istihdamda ayrımcılık yaşayan kadınların haklarını daha rahat aramaları bu çalışmamızın hedeflerinden biriydi.
Bir diğer hedefimiz ise kadına yönelik ayrımcılık konusunda çok daha kapsamlı görüşler sunan ve etkili sonuç verebilecek ancak çok bilinmeyen Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi (CEDAW) Komitesi ve başvuru yollarını anlatarak bu yolun kullanılmasını yaygınlaştırmaktı.
Diyarbakır Barosu ile ilkini gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayı, kadınların istihdamı konusunda ilgili ve etkili olan tüm kurum ve kuruluşlarla gerçekleştirmek istiyoruz. Çünkü 8-9 Aralık’ta geniş çaplı bir katılımla gerçekleştirdiğimiz toplantıda, iş davalarının toplumsal cinsiyet bağlamında değerlendirilmesinde bilgi ve deneyim eksikliği olduğu ortaya çıkmıştı. Bu toplantıları oradan gelen taleple öncelikle hukukçular ve sendikalar nezdinde yaygınlaştırmanın önemli bir etki yaratacağına inanıyoruz. Siz de eğer kurumunuzda benzer bir çalışmanın yapılmasını istiyorsanız lütfen iletişime geçin. Diyarbakır Barosu Kadın Komisyonu’na misafirperverliği ve katkıları için bir kez daha teşekkür ederiz.
* Diyarbakır Barosu’nun konuyla ilgili haberine buradan ulaşabilirsiniz.