Geçtiğimiz ay içinde 1 Mayıs’ı geride bıraktık. Kadınlar olarak mücadelemizi anlatmak, taleplerimizi haykırmak için sokaklarda, alanlardaydık.
Kadınların sendikalardaki mücadelesi sonucu bazı toplu iş sözleşmelerinde 8 Mart tatil kabul ediliyor, kadınlar işyerlerinde örgütlenerek haksızlıklara karşı direniyor. Ancak, kadınlar için iş yaşamında güvencesizlik, kayıtdışı çalışma, esnek çalışma koşullarının yol açtığı sorunlar devam ediyor. Bunun yanında, ev içinde kadınların sorumluluğu olarak görülen hasta, yaşlı, engelli, çocuk bakımı, evin temizliği, çamaşırı, yemeği, ütüsü… Bu işlerin neden kadınların yükümlülüğünde olduğunu düşünmek yerine kadınların “işlerini kolaylaştırmak” için üretilen ve son derece şaşaalı reklamlarda boy gösteren teflon tava, elektrik süpürgesi, fırın gibi temizlik ve mutfak araçları, Anneler Günü vesilesiyle geçtiğimiz ay içinde daha da bir gözümüze sokuldu.
(Bültene ulaşmak için tıklayın)
Böyle geçen bir ayın ardından dosya konusunu kadınlara “uygun görülen” bir diğer çalışma alanı olan ev hizmetlerine ve bu hizmetlerde çalışan ev işçilerine ayırdık. Tanımlardan yasal duruma, ev işçilerinin sorunlarından taleplerine konuyu incelemeye, ev işçilerinin deneyimlerine yer vermeye çalıştık. Bu sayıda ayrıca, Platform üyelerinden İmece Ev İşçileri Sendikası’nı daha yakından tanıyacağız.
13 Mayıs’ta Manisa’nın Soma ilçesindeki bir maden ocağında resmi rakamlara göre 301 işçinin yaşamını yitirdiği bir iş cinayeti yaşandı. Konuyla ilgili çok şey yazıldı, yazılmaya devam ediyor. Senelerce unutulmayacak bu katliama dair KEİG Platformu’nun açıklamasını da bu sayıda okuyabilirsiniz.
Eleştiri ve önerilerinize her zaman açığız.