İzmir’de yerel mekanizmalara katılım toplantısı yapıldı

KEİG Platformu 26-27 Haziran’da İzmir’de yerel mekanizmalara katılım
konulu bir toplantı düzenledi. 12 ilden 16 Platform üyesi örgütün katıldığı
toplantıda stratejik planların yazımına dahil olma ve yerelde İl İstihdam
ve Mesleki Eğitim Kurulları gibi mekanizmalara katılım konuşuldu.

İki gün süren ve Platform üyesi örgütlerden yaklaşık 40 kadının katıldığı toplantı Karşıyaka Öğretmenevi’nde yapıldı. Toplantının ilk gününde yerel mekanizmalara katılım konusu masaya yatırıldı. Yerel seçimlerin ardından belediyelerin 5 yıllık stratejik planlarını hazırlama sürecinde olduğu şu dönemde kadın örgütlerinin bu planlara kadınların taleplerini nasıl dahil edeceği tartışıldı.

Kadınlar ilk olarak bulundukları illerde kadınların yaşadığı sorunları ve belediyelerden istedikleri hizmetleri paylaştı. Daha sonra bu taleplerin ortaklaştığı noktalar belirlenerek bir stratejik plan örneği üzerinden nasıl formüle edilebileceği konuşuldu. Talepler genel olarak belediyelerin kadın-erkek eşitliğine yönelik çalışmalarının düzenlenmesi, sunulan hizmetlerin planlanmasında kadın örgütlerinin danışmanlığının sağlanması ve kadın istihdamıyla ilgili çalışmalar yapılması olmak üzere 3 ana eksende toplandı. Belediyelerin tüm sosyal hizmetlerini düzenlerken il veya ilçedeki kadın örgütlerinin danışmanlığında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütmesi gerektiği vurgulandı.

‘Belediyede kadın-erkek eşitliği ihtisas komisyonu oluşturulsun’

Sokakların ışıklandırılması, göçmen kadınlar ve çocuklar için belediyeler bünyesinde danışma masaları kurulması, kadınlara ve erkeklere toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda seminerler verilmesi, belediyeler bünyesinde kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik ihtisas komisyonları oluşturulması, iş danışmanlık sisteminin içeriğinin toplumsal cinsiyet eşitliği esas alınarak belirlenmesi, kadınların yoğun olarak çalıştığı işlerde görülen meslek hastalıklarına yönelik bilgilendirme yapılması, vs. gibi konular öne çıkan talepler arasında yer aldı.

Toplantının ilk gününde öğleden sonraki oturumda ise İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları (İİMEK)’na katılım konusu ele alındı. İİMEK’lerin yapısı, kurulda yer alan bileşenler, kurulun işlevi ve kurula ne şekilde dahil olunabileceği ile ilgili bilgilendirme yapılırken kendi illerinde İİMEK’lere katılan 5 Platform üyesi örgüt (VAKAD, BEKEV, GİKAD, KADAV, ELDER) de deneyim aktarımında bulundu. Kadın örgütlerinin bu kurullarda ancak gözlemci olarak yer alabildiği ve bu rolün politikaları değiştirmede yetersiz kaldığı belirtilirken taleplerin görünür kılınması ve baskı unsuru oluşturulması adına kurullarda yer almanın yine de önemli olduğu vurgulandı.

Bu oturumda ayrıca, mesleki eğitimlerin içeriğinin toplumda yerleşmiş kadın-erkek rollerini pekiştirdiği, kursların istihdam garantisi sağlamadığı ve kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli iş sağlamada yetersiz kaldığı üzerine konuşuldu.

‘Kadınlar için istediği işi ve hayatı seçme şansı yok’

Toplantının ikinci gününde KEİG Platformu’nun geçtiğimiz Kasım ayında önüne koyduğu ve çalışmalarını başlattığı eğretileşme konulu araştırma üzerine konuşuldu. Eğretileşme konusunda farklı ülke örneklerinden derlenerek hazırlanan çalışma sunulurken, soru-cevaplar üzerinden konuya açıklık getirilmeye çalışıldı. Daha sonra kadınlar, iş piyasasında eğretileşme sürecinin özelliklerinden seçeneksizlik, yoksulluk, belirsizlik, güvencesizlik ve örgütsüzlük konularında 5 ayrı çalışma grubuna ayrılarak bu küçük gruplarda konular üzerine yoğunlaşıp tartışma yürüttü. Öğleden sonraki oturumda her grup kendi içinde öne çıkan sorunlar, talepler ve çözüm önerilerini sunarak çalıştığı konuyu tartışmaya açtı.

Yapılan işi veya koşullarını seçme şansımız olmaması, kadınların yaptığı işlerin mesleki tanımı olmaması dolayısıyla ‘vasıfsız’ olarak görülmesi, istikrarsızlık, emeğin değersizleştirilmesi, bölgesel asgari ücret meselesinin sorunlu yanları, insanların hayatına dair almak istediği evlilik, çocuk yapma, iş değiştirme, tatile gitme, işten ayrılma, emeklilik gibi her kararda belirsizlik ve güvencesizlik yaşaması, kadınların istediği hayatı seçme şansı olmaması, ev hizmetlerinde ve ev eksenli çalışan kadınların yaşadığı sorunlar, mobbing ve işyerinde cinsel taciz, işçilerin örgütlenmesinin önüne engeller konulması ve bu şekilde insanların hak arama yollarının kapatılması gibi sorunlar öne çıkan tartışma konularını oluşturdu.

‘Kadınlara fırsat eşitliği değil, fırsat önceliği tanınmalı’

Başta sendikalar olmak üzere kadınlara yönelik yürütülen örgütlenme çalışmalarında kadın haklarının içerilmesi, kooperatif tarzı örgütlenmeler önünde kadınlar için var olan yasal engellerin kaldırılması ve buna benzer alternatif örgütlenme alanlarının yaratılması, kadınlara fırsat eşitliği değil fırsat önceliği tanınması, haksız işten çıkarılmalarda hukuki destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, bu konuyla ilgili sendikalar bünyesinde komisyonlar oluşturulması, kadınların el emeği üretimi konusunda pazar oluşturma çalışmalarının arttırılması, bankalara borçlanmak yerine ortak fonlar oluşturulması, vs. gibi öneriler tartışma başlıklarından öne çıkan talepleri oluşturdu.

Toplantı, KEİG Platformu’nu oluşturan tüm örgütlerin yakın dönemde yürüttüğü çalışmaların değerlendirildiği, bir sonraki dönem için önüne koyduğu çalışmaların belirlendiği ve Platform ilkelerinin gözden geçirilerek yeniden oluşturulduğu oturum ile sona erdi.

Toplantıya katılan kadın örgütleri: Ev Hanımları Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (Adana), Kadın Eğitim ve İstihdam Derneği (Ankara), Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Çalışma Grubu (Ankara), Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği (Antalya), Koza Kadın Derneği (Bursa), ELDER Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği (Çanakkale), Çanakkale Girişimci Kadınlar Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (Çanakkale), Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği (Denizli), Kadınlarla Dayanışma Vakfı (İstanbul), KEFA, İmece Kadın Sendikası (İstanbul), Çiğli Evka-2 Kadın Kültür Evi (İzmir), Buca Evka 1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi (İzmir), Bağımsız Kadın Derneği (Mersin), Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği (Urfa), Van Kadın Derneği/ VAKAD) (Van).

Şunlar İlginizi Çekebilir...

8 Responses

  1. Gwenelda dedi ki:

    Ecran de 43 pouces?! il manque une petite virgule. Aussi non, bien bel engin. Bravo Samsung, mais pour le moment, je garde mon ios. :p Juste énnnoatt que Samsung ne joue pas de la 3D et laisse faire LG sur ce point. :p

  2. http://www./ dedi ki:

    HAMMER:Adesso si che mi hai convinto! Siccome Vista fa delle cose del tutto inutili (quali LUDO e TEMPO LIBERO) me lo compro anche io.Cose del tutto inutili il ludo e il tempo libero?Se tu giovar non ne puoi, evita almeno di comportarti come la volpe e l’uva!!!

  3. restez au moyen-âge, n’employez pas le net ni les mobiles…et n’en parlons plus.Vous oubliez totalement que la burqa est interdite à Médine

  4. Ich kann damit – auch mit dem ers­ten Satz – recht gut umge­hen. Und auch mit der per­sön­li­chen Geschichte des Mannes.Wer frei von Irrtümern werfe den ers­ten Stein. Ich werfe nicht.Ich würde die Dinge, die er schreibt, nicht so schrei­ben wie er. Aber inhalt­lich ist es rich­tig: die Medien spie­geln in der Sprache das System.Die Genossen Stalinisten von den Freidenkern sind da defi­ni­tiv ande­ren Kalibers.

  5. Along with almost everything which appears to be building throughout this subject material, your opinions are actually relatively stimulating. Having said that, I am sorry, because I do not give credence to your whole plan, all be it radical none the less. It looks to everyone that your remarks are not totally rationalized and in simple fact you are yourself not fully certain of the point. In any event I did take pleasure in reading it.

  6. Hallo liebe Claudine,Ohhh, Du willst die Fotowettberebe auslagern?Schade, ichfande sie passten so gut in Deinen Silvermoon-Schmuckblog…Ãœbrigens sind Deine Engelanhänger ganz bezaubernd niedlich geworden!!!Ganz liebe Grüße,Lena

  7. I’m with you, STM. No matter how many times she effs up; no matter how often she resembles a member of the citrus family; and no matter how often I sit through Georgia Rule – I still keep rooting for her. I’m hoping there will come a day that she will drop out of the public eye for a few years, get her act together, and come back to win an Oscar, or at least a People’s Choice award. And yes, I know it’s crazy and that she is far more likely to die in a meth lab explosion, but I keep holding out hope for a miracle.

  8. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.