BURCU KARAKAŞ İstanbul
Platform, kampanya kapsamında Türkiye’de kreş durumu ve çocuk bakımıyla ilgili hizmetleri araştırdı. Çalışmadan satırbaşları şöyle:
– Temmuz-Ağustos aylarında KEİG Platformu olarak 2010yılında çıkarılan Başbakanlık Genelgesi’nin etkilerini araştırmak için 12 ilde yürüttüğümüz ‘Genelgenin Ardından İstihdamda Kadının Durumu Araştırması’nda çocuk bakımının kadın istihdamı önünde büyük engel oluşturduğunu gördük.Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2011-2012 verilerine göre, Türkiye’de 25 bin 172 resmi, 3 bin 453 özel olmak üzere toplam 28 bin 625 ‘okul öncesi eğitim’ kurumu mevcut. 4857 sayılı İş Kanunu’na bağlı yönetmeliğin 15. maddesi uyarınca 150’den fazla kadın işçi çalıştıran özel iş yerlerinin çalışanların 0-6 yaş çocuklarına yönelik kreş açma zorunluluğu var.
Ancak işverenlerin bu hizmetleri sunmamak için çalışan kadın sayısını 150’nin altında tutma gibi yöntemlere başvurdukları biliniyor. Buradaki kritik nokta kreş açma durumunun kadın sayısı üzerinden belirlenmesi.
Maliyet külfetli
– Türkiye’de kreş ve okul öncesi eğitim koşullarını sağlama oranı sadece yüzde 16. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İpek İlkkaracan’ın araştırmasına göre, okul öncesi eğitime katılım 3 yaş için yüzde 4; 4 yaş yüzde 16; 5 yaş yüzde 61 düzeyinde seyrediyor. Özel sektör kreşlerinin maliyeti çok yüksek. Bu nedenle kadınların çalışma hayatından çekilmesine neden olabiliyor.
– Kreşlerle ilgili kadın örgütlerinin ve emek örgütlerindeki kadınların en önemli eleştirileri şöyle: Kreş fiyatlarının yüksekliği; vardiyalara uygun olmayan çalışma saatleri; çalışan sayısına göre düşük kapasiteleri ve genellikle 3 yaş sonrası çocukları kabul edecek şekilde bir ana sınıfı olarak yapılandırılmaları.
İzmir’den Haşime’nin anlattıkları çalışma saatleri ile ilgili soruna parmak basıyor: “Oğlumu 3 yaşında belediyenin kreşine göndermeye başladım. Bazı sabahlar kreş açık olmadığı için oğlumu bekçi kulübesine bırakıyordum. Kreş açmak yetmiyor. Çalışma saatlerine göre ayarlanmalı.”
* Bu haber, 3 Şubat 2013 tarihinde Milliyet Gazetesinde yayımlanmıştır.
http://gundem.milliyet.com.tr/cocuk-sorununakreskampanyasi/gundem/gundemdetay/03.02.2013/1663878/default.htm?ref=OtherNews