Batman’da istihdamda kadına yönelik ayrımcılk ve CEDAW semineri

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu ve Batman Barosu
İstihdamda Kadına Yönelik Ayrımcılık ve CEDAW Semineri’ni 26 Nisan’da
Batman’da düzenledi.

KEİG Platformu ile İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma
Merkezi ortaklığında yürütülen çalışma kapsamında Batman Barosu ile birlikte
İstihdamda Kadına Yönelik Ayrımcılık ve CEDAW Semineri düzenlendi.

26 Nisan’da Batman Barosu’nda gerçekleşen seminere Batman Barosu’ndan, Siirt Barosu’ndan ve Diyarbakır Barosu’ndan avukatların yanısıra Batman Selis Kadın Dayanışma Derneği, GİKADER, KAMER, Batman Gönülleri Derneği ve Mardin Gençlik ve Kültürevi’nden de katılım oldu.

Seminer, İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Gökçeçiçek Ayatanın, eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı başlıklı sunumu ile başladı. Ayrımcılığın ortadan kaldırabilmesi için hiyerarşiyi zayıflatacak denetim mekanizmalar oluşturulması, ekonomik ve sosyal tedbirlerin alınması, yargının bu konuda daha etkin çalışması gerekliliğine değindi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Sevinç Eryılmaz “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesini (CEDAW) etkili kullanabilmek” başlıklı sunum yaptı. Anayasa’da düzenlenen uluslararası sözleşmelerin iç hukuktaki üstünlüğüne, bu sebeple avukatların dilekçelerde uluslararası insan hakları belgelerine ve standartlarına özellikle de CEDAW’a atıfta bulunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadriye Bakırcı “Çalışma yaşamında cinsiyete dayalı ayrımcılık yasağı ve eşitlik” sunumunda mevzuatta yer alan ayrımcılık içeren yasalara değindi. İş Kanunu 5 madde ile düzenlenen ayrımcılık yasağının; işverenin beyanından başlayarak iş duyurularını, iş görüşmelerini, sözleşme ile belirlenen koşulları ve sözleşmenin sona ermesine kadar olan bütün süreci kapsaması gerekirken sadece iş ilişkisi ve sona erdirilmesi sürecini kapsaması ve cinsiyet dışındaki gruplar için yaptırımın olmaması sebebiyle etkin bir düzenleme olmadığını vurguladı.

Seminer CEDAW Komitesi’ne başvuru konulu grup çalışması ile devam etti. Katılımcılar gruplara ayrılarak vakıa üzerinden CEDAWa başvuru yollarını tartıştı. Son oturumda bir araya gelen avukatlar ve kadın örgütleri ile bundan sonraki süreçte yapılabilecek ortak çalışmalar ve bilgi paylaşımı için ağ oluşturma üzerine yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Katılımcı belgeleri dağıtıldıktan sonra seminer sona erdi.

Şunlar İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.