“Avrupa’dan Örneklerle Kadınların Yerel Yönetimlere Katılımı Uluslararası Konferansı”
6-7 Ocak tarihlerinde saat 9:00’da Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsündeki Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (ATAUM) başlayacak.
İlgili herkesin katılımına açık olan, üniversite öğrencileri, belediye başkanları, akademisyenler, gazeteciler ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı konferansın Siyasete Emek Verenler başlıklı ilk oturumunda Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, CNNTürk Editörü Ahu Özyurt, Prof.Dr. Yıldız Ecevit, aktivist Ayşe Sargın, CHP Ankara Kadın Kolları Başkanı Canan Kumbasar, Ankara Kalecik Belediye Başkanı Filiz Ulusoy, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki gibi siyasete emek vermiş birçok ismin yanı sıra yurt dışından da birçok katılımcı yer alacak.
Fransa ve Bulgaristan’dan yerel yönetim mekanizmalarının örneklerinin inceleneceği Yerel Siyasette Kadın, Temsil ve Katılım bölümünde, Petya Kroumova Vassileva “Yerel Mekanizmalarda Kadın Konularının ve Sosyal Meselelerin Çözümünde Arabulucu Olarak Kadının Yeri”, Roza Volodieva Dimova “Bulgaristan Politik Yaşamında Kadınlar”, Annika Palo “İsveç Politik Yaşamında Kadınlar”, Michèle Vianes “Fransa Politik Yaşamında Kadınlar”, Prof.Dr. Elif Ekin Akşit “Siyaset Yapma-Mekan-Siyasi Olma-Nerede ve Ne Zaman” başlıkları ile konuşmacı olarak yer alacak.
Son Bakışta Aşk: Medya, Cinsiyet, Siyaset başlığı ile ilk günün programı son bulacak.
Programın ikinci gününde Fırsatlar ve İşleyiş Açısından Avrupa Deneyimi oturumunda Dimitrov Evtimov “Bulgaristan Yerel Yönetimler Birimi ve Siyasette Kadın”, Nadeja Angelova Angelska “Sofya Belediyesi Evropa Programı” hakkında konuşacak. Ardından, Yerel Siyasette STK Deneyimi bölümüyle farklı şehirlerden gelen kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri programda yer alırken, ardından da Gölge Meclislere Hazırlanıyoruz Çalıştayı ile program sona erecek.
Gölge Meclis nedir?
Gölge Meclisler, belediye meclislerinin çalışma mekanizmasını kendisine örnek alarak çalışan ve ortalama 10 gönüllü kadın üyeden oluşan bir izleme mekanizması. Bazı ülkelerde başarıyla uygulanan Gölge Meclis, Uçan Süpürge’nin projesiyle ilk kez Ankara’ya taşınıyor. Gölge Meclisler, bulundukları il veya ilçenin belediye meclislerinin gündemini takip edip, bu gündeme kadınların talepleri ve ihtiyaçlarını dahil etmek üzere çalışıyor. Kadınlar bölgelerindeki kadın örgütleri, kanaat önderleri, kamu kurum temsilcileri ve diğer ilgili paydaşlarla yakın temas halinde oluyor, bu sayede bölgelerindeki kadınları etkilemeye ve siyasete katılımlarını teşvik etmeye çalışıyor.
“Gölge Meclis” projesinde üç il ve ilçede yerel siyasi mekanizmaları tanıtan ve bunları kullanmaya yönelik eğitimler yapılacak. Eğitimler tamamlandığında kadınların katılımıyla üç Gölge Meclis oluşturulacak.
“Gölge Meclis” projesi sayesinde kadınlar kendileri için uygun görülen hizmetlere uymak zorunda kalmayacaklar; gündemi belirlemek ve istedikleri sonucu elde etmek için aktif olacaklar. Bu çalışma ayrıca, kadın konusunda siyasi reformların geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesi konusunda belediyelerin kapasitelerinin artırılmasına da katkıda bulunacak.