Antalya’da istihdamda kadına yönelik ayrımcılık semineri yapıldı


Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu ve Antalya Barosu,
İstihdamda Kadına Yönelik Ayrımcılık ve CEDAW Seminerini 15-16 Mart’ta
Antalya’da düzenlendi.

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu ile İstabul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları
Merkezi ortaklığında yürütülen bir çalışma kapsamında Antalya Barosu ile birlikte
İstihdamda Kadına Yönelik Ayrımcılık ve CEDAW (Kadına Yönelik Her Türlü
Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi)
Semineri düzenlendi. 15-16 Mart’ta Antalya Barosu’nda gerçekleşen seminere Antalya Barosu’ndan, Baronun Kadın Hakları Kurulu’ndan, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ile Pembe Karetta Derneği’nden 30 kişi katıldı. İki gün süren etkinliklerde katılımcılar hem konuşmacıları dinledi hem de atölye çalışmalarında fikirlerini tartıştı.

Programın ilk gününde, çalışma yaşamında cinsiyete dayalı ayrımcılık, uluslararası antlaşmalar ve mobbing konuları üzerine sunumlar yapıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi’nden Uzman Araştırmacı Gökçeçiçek Ayata, “Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık Yasağı” isimli sunumunda eşitlik ve ayrımcılık kavramlarının anlamı ve farklı tanımları üzerinde dururken, toplumda var olan önyargılara ve dışlama pratiklerine dikkat çekti. “Uluslararası Antlaşmaların İç Hukukta Yeri” isimli sunumunda İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zeynep Kıvılcım, temel uluslararası metinlerde hukuk kavramının kamu-özel ayrımına dayandığını, bu sebeple hukukun erkeklerin alanı olduğunu ifade etti. CEDAW’ın önemine değinen Kıvılcım, buna rağmen CEDAW’ın uluslararası alanda en çok çekince konulan sözleşme olduğunu belirtti.

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadriye Bakırcı, “Çaışma Yaşamında Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık Yasağı ve Eşitlik” isimli sunumunda, yasalar kapsamında kadınların maruz kaldığı ayrımcılığa değindi. Hem yasalar hem de uygulamada kadınların ayrımcılığa uğradığını belirten Bakırcı ayrıca, hukuk ve iktisadın ev işlerini ekonomik değeri olan işler olarak görmediğini vurguladı. Son oturumda “Mobbing Nedir” isili sunumu gerçekleştiren Av. Özlem Ayata, mobbingin tanımını, çeşitlerini ve kapsamını anlatarak konuyla ilgili açılmış dava örneklerinden ve nasıl bi yol izlenebileceğinden bahsetti.

Seminerin ikinci gününde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Sevinç Eryılmaz, “CEDAW’ı Etkin Kullanabilmek” isimli bir sunum yaptı. Kadın haklarının anayasası olarak kabul edilen CEDAW’ın dünyada 187 devlet tarafından imzalandığını belirten Eryılmaz, Türkiye’den yapılan iki başvuruyu da aktardı. Sunumun ardndan yapılan atölye çalışmasında katılımcılar gruplara ayrılarak iki değişik vaka üzerinden CEDAW’a başvuru yollarını tartıştı.

Av. İnciser Alptekin “İş Hukukunda Ayrımcılık Yasağı ile İlgili Yargıtay Kararları” isimli bir sunum yaparak Yargıtay’ın verdiği kararlar üzerinden katılımcıların da dahil olduğu bir tartışma yürüttü. Seminerin son oturumunda ise katılımcılar, avukatlar ve kadın örgütlerinin dahil olduğu bir ağ oluşturarak bilgi paylaşımı ve ilgili davalarda ortak çalışma üzerine konuştu. Seminer, katılımcı belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Şunlar İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.