AB destekli proje kadınların güç kazanmasına yardımcı oluyor
SES Türkiye için İstanbuldan Berkhan Karadumanın haberi — 26/01/15
AB ve Türkiye Sosyal Güvenlik Enstitüsü tarafından yürütülen yeni bir proje, 5.000 kadına çocuk bakıcısı tutabilmeleri için finansman sağlayarak iş gücüne katılmalarına yardımcı olacak.
İlk olarak İzmir, Antalya ve Bursada hayata geçirilecek olan proje, annelere 30 ay boyunca 1.000 TL değerinde finansal destek sağlayacak. SES Türkiye muhabirine açıklamada bulunan uzmanlar projenin kadınları güçlendireceğini ve Türkiyeyi AB erişim kriterlerine daha da yaklaştıracağını belirtti.
Ankara Üniversitesi Ekonomi ve Endüstri İlişkileri bölümünden Gülay Tokoz, 2013 yılı verilerine göre Türkiyede yaşayan kadınların istihdam oranının yüzde 27,1 olduğunu, ancak bu oranın AB ülkelerinde yüzde 62 olduğunu belirtti.
SES Türkiye muhabirine açıklamada bulunan Tokoz AB ülkelerinde kadınlar hem ekonomi açısından önemli bir insan gücü kaynağı olarak görülmekte ve çalışmaları teşvik edilmektedir. Hem de kadınlar eşit hak ve özgürlüklere sahip vatandaşlar olarak çalışma yaşamında yer almayı talep etmektedir. Türkiyede kadının gelir getirici bir faaliyete katılması çeşitler nedenlerden dolayı çoğu kez engellemeyle karşılaşır dedi.
Tokoz sözlerine şöyle devam etti: ABne üyelik sürecinde öne çıkan konulardan biri, kadınların işgücü piyasasına düşük katılımının artırılması için kamusal politikaların geliştirilmesi idi.
Birçok kadın çocuklarına bakmak zorunda olmaları ve bakıcı ücretlerinin çok pahalı olması sebebiyle iş gücüne katılamıyor. Ekonomik özgürlüklerinin olmaması sosyal statülerini düşürürken, onları tacize maruz bırakıyor.
Tokoz, Kadınlar hane içinde günlük ev ve bakım işleri için büyük emek harcadıkları halde, bu görünmez, karşılıksız ve değersiz bir emek oluyor dedi. Kadınların erkeklere olan ekonomik bağımlılığı onları erkek şiddeti karşısında savunmasız bırakıyor. Dolayısıyla insan onuruna yakışan düzgün bir işte çalışan kadın, insan olarak temel hak ve özgürlüklerine sahip çıkma, anlamlı ve sürdürmeye değer bir yaşama sahip olma potansiyeline kavuşuyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Departmanından Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Programı Başkanı Yıldız Ecevit, proje kapsamının az olduğunu ve sonuçların görülmesinin zaman alacağını söyledi. Ecevit, kadınların iş gücüne olan katılımları üzerinde önemli bir etki sağlanabilmesi için daha fazla çabaya gerek olduğunu belirtti.
Ecevit,SES Türkiye muhabirine yaptığı açıklamada “Söz konusu proje, palyatif bir tedbir ve model denemesi olarak gözüküyor. Bu tür konularda çok karamsar olmamak gerekir, fakat projeyle ilgili yanıtlanmayı bekleyen birçok soru olduğu anlaşılıyor” dedi. Kadın istihdamının geliştirilmesine yönelik, çok daha kapsamlı ve toplumun genelinin yararlanabileceği politikalar üzerinde durmak öncelik olmalıdır.”
Kadın hakları savunucuları hükümetin tüm annelere çocuk bakımı sağlaması ve kadınlar için iyi iş imkanları yaratabilecek programlara destek vermesi gerektiğini belirtiyor.
Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi üyesi İdil Soyseçkin SES Türkiye muhabirine yaptığı açıklamada Proje bittikten sonra yaygınlaştırılabileceği söyleniyor. Eğer ayrımcılık yapılmayacaksa bu durumda olan kadınların hepsine sağlanmalı ve bu çok yüksek bir maliyet anlamına gelecektir. Bunun yerine yerel yönetimlere her mahallede kreş açma zorunluluğu getirilebilir şeklinde konuştu.
Soyseçkin Bu konuda bütçe aktarımı yapılabilir. Hem uzun erimli, hem daha kapsayıcı, hem de kadınları eve hapsetmeyen bir yol olacaktır dedi. Ayrıca kadınların hayatın başka alanlarına katılımlarını da kolaylaştıracaktır. İsteyen ailelere yine evde bakım için destek verilebilir ancak öncelik, bakım hizmetlerinin kurumsallaştırılması olmalıdır.
Hükümetin ve ABnin kadın hakları konusundaki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında paylaşın.
* Bu haber, 26 Ocak 2015’de SES Türkiye‘de yayımlanmıştır.