Kadın Belediye Başkanları Girişimi ilan edildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi
(DÖKH) ev sahipliğinde “Geçmişten günümüze kadın belediye başkanları
buluşması” Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda yapıldı. 2 gün süren
toplantının sonunda Kadın Belediye Başkanları girişimi ilan edilirken,
sonuç bildirgesi yayımlandı.

Diyarbakır’da düzenlenen ‘Türkiye Kadın Belediye Başkanları Buluşması’na katılan BDP, CHP, AKP ve MHP’li kadın belediye eşbaşkan ve başkanları, 23 Mayıs’ta başlayarak 2 gün süren toplantıda deneyimlerini paylaştı. Kadınlar, kazanımlarının 30 yıllık mücadelenin sonucu olduğunu vurguladı.

İzmir’in Seyrek ilçesinin CHP’li eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar öncülüğünde düzenlenen Türkiye Kadın Belediye Başkanları Buluşması’nın 3’üncüsü, Amed Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda yapıldı. BDP, CHP, AKP ve MHP’li çeşitli il ve ilçelerden 65 kadın belediye başkan ve eşbaşkanının katıldığı buluşma, ev sahibi Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Nurgül Uçar’ın açılış konuşmalarının ardından diğer kadın belediye başkanları ve eş başkanlarının kendilerini tanıtması ve deneyimlerini paylaşması ile devam etti.

‘Reis Bey’ ifadesi kalktı

Bir önceki dönemden sahip olduğu belediyecilik deneyimini anlatarak, ilk seçilme dönemi ile birlikte kadın olmanın farklılıklarının kendini gösterdiğini ifade eden Eğil Belediyesi Eşbaşkanı Petek Çapanoğlu, “Her zaman ‘Reis Bey’ denen tabir değişti” diye konuştu.

Nusaybin eski Belediye Başkanı Ayşe Gökkan da uzun zamandır kadınlar ile birlikte bir araya gelmenin hayalini kurduğunu dile getirerek, kadınların çok derin tecrübelerinin olduğunu ifade etti. Yine bulunduğu bölgede ilk defa bir kadın olarak belediye başkanlığı yaptığını aktaran Muğla Milas Belediyesi Başkanı Zühre Dönmez da kadınların Büyükşehir Yasası ile önlerinin kesildiğini dile getirdi.

Kırklareli’nin Kavaklı Belde Eski Belediye Başkanı İnci Tunç da belediye başkanlığına aday olduğunda 6 erkek rakibe karşın seçildiğini dile getirdi. Kırk yıllık beldeye ilk defa CHP ile kadın belediye başkanlığı yaptığını ifade eden Tunç, “Mücadelem sonucunda seçimi kazandım. Kadınlar belediye başkanlığını ilk defa benimle gördüler” dedi.

Eşbaşkanlık sistemi alternatif

Buluşmanın ikinci gününde konuşan İlknur Üstün, burada bulunma amaçlarının herkes için eşit bir yaşamı hedeflediklerini ifade ederken, birlikte organize etmeyi hedefledikleri zaman hayatın herkes için daha eşit olacağını ifade etti.

Eşbaşkanlık sistemini de değerlendiren Üstün, önemli bir sistem olarak gördüğü eşbaşkanlığın parti içi demokraside yeni bir ufuk açtığını ifade etti. Üstün, “Eşbaşkanlığın bir kadın-bir erkek biçiminde kurulması, yıllardır süregelen erkek egemen zihniyete dışarıdan bir müdahaledir. Eşitsizliğe bir darbedir ama sorumluluğu da bir o kadar ağırdır. Eşitsizliği ortadan kaldırmak için önemli bir adımdır. Kadınlar ile ilgili atılan her adımda çok ciddi bir mücadelenin olduğunu biliyorum. Tüm olumlu gelişmelerin ardında çok büyük kadın mücadelesi vardır. Ben de yıllarca kadın hareketinde yasa değişikliği için mücadele verdim. İktidar paylaşımı kimsenin istediği şekilde yürümüyor. Eşbaşkanlık sistemi buna bir alternatiftir. Hem farklı siyasi partilerdeki kadın hareketlerinin dayanışmasına hem de bağımsız kadın örgütlerinin dayanışması için doğan eşbaşkanlık umudunu yeşertelim ve gelecek güvencesini sağlayalım” dedi.

Van Artemetan (Edremit) Belediye Eşbaşkanı Rojbin Çetin de yine “eşbaşkanlık sistemi” üzerine konuştu. Kadınlar ile bir arada olarak, bağları yeniden örmeye çalıştıklarını ifade eden Çetin, sistemin icra süreçlerde bin yıllardır kadınları düşürmenin mücadelesini verdiğini ancak kadınlarında beş bin yıldır sistemin bu icra sürecine karşı mücadele ettiğini dile getirdi. Sistemlerini kurmak istediklerini dile getiren Çetin, dünyada eşbaşkanlık modelinin bir ilk olduğunu belirtti.

Kadın Belediye Başkanları Grişimi ilan edildi

Toplantının ardından kadınlar, ‘Kadın Belediye Başkanları Girişimi’ni ilan etti. Belediyecilik deneyimlerinin paylaşıldığı toplantılarda yürütülen tartışmaların ardından sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde alınan kararlardan bazıları şöyle:

*Tüm siyasi partilerden kadın belediye başkanlarının ve eşbaşkanlarının artarak katıldığı bu buluşmaya siyaset üstü yandaş değil, paydaş olarak yola devam ediyoruz. Yerellerde kadınların sorunlarının ortak olduğu ve ortak çözümün olmasından hareketle yolumuza devam ediyoruz.

*Bugüne kadarki siyaset merkezinin iktidar ve muhalefet odaklı tartışmayı aşan ve bunu da değiştirecek olan biz yerelde kadın belediye başkanları bir araya gelerek, deneyimlerimizi, yerel yönetimlerde kadın ve eşbaşkanlık modeli, toplumsal barışın inşasında yereldeki kadının rolü, toplumsal barışın inşasında kadın-doğa buluşması gündemleriyle iki gün boyunca tartıştık bu tartışmalardan eşbaşkanlık modelinin muhafazakârlığın önüne geçecek, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracak, merkezi yönetimden ziyade yerinden yönetimi inşa edecek merkezi yapıyı da etkileyecek bir model olduğunu paylaştık. Ayrıca kadınların büyük bir heyecanla paylaştığı ve artık nesnel değil öznel olduğumuzu daha da pekiştirdik.

*Bir sonraki toplantımızda uluslararası katılımlarla deneyimimizi paylaşma önerildi ve 3. buluşmamızda bir oluşuma dönüşüm ihtiyacı açığa çıkmış, ‘Kadın Belediye Başkanları Girişimi’ adını almıştır. Bir dahaki toplantıları ve iletişimi kolaylaştırmak için 7 kişilik girişim koordinasyonu da oluşturuldu.

* Bu haber, Özgür Gündem‘den derlenmiştir.

Şunlar İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.