Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.
Yalçınkaya, TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geçen seneden beri yürütülen Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Sosyal Yardım Programını hatırlatarak bu uygulamanın sadece eşi vefat etmiş ve aylık geliri olmayan kadınları kapsadığını, ancak kocası hayatta olan ve hiçbir geliri olmayan boşanmış kadınları göz ardı ettiğini öne sürdü.
Yalçınkaya, kanun teklifindeki taleplerini şöyle sıraladı: “Bu durumun acilen düzeltilmesi, kocası vefat etmiş dul kadınlara maaş bağlanmasına nasıl olumlu bakıyorsak, boşanmış hiçbir geliri olmayan yaşam mücadelesi veren fakat eşi hayatta olduğu için maaş bağlamayan kadınlarımızın da aynı haklardan yararlanmasının sağlanması gerekmektedir. İhtiyacı olan dul kadına maaş bağlanabilmesi için mutlaka kocasının ölmüş olması gibi bir şart etik olmayıp aynı zamanda ayrımcılığa yol açmaktadır.”
“Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Sosyal Yardım Programı“, Kasım 2011de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Proje kapsamında eşi vefat etmiş ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayan 144 bin kadına aylık 250 TL tutarında ve iki aylık dönemlerle düzenli olarak sosyal yardım veriliyor.
Araştırma projesinin yürütücülüğünü yapan Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika forumundan Şemsa Özar, Kasım 2011de yaptığı açıklamada,”Herhangi bir istatistik olmadığı için sayısını bilemediğimiz eşi tarafından terk edilmiş, eşini terk etmiş, eşi kayıp, eşi cezaevinde olan, evlilik dışı çocuklarıyla beraber yalnız yaşayan vb., kadınların da program içine alınması gerekir.” demişti. (İlgili habere ulaşmak için tıklayın)
Ayrıca, araştırmayı yürüten ekip, Nisan 2012’de konuyla ilgili yayımladığı açıklamanın gerekçesini şu şekilde dile getirmişti, “Bu metni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Nisan 2012 tarihinden itibaren uygulamaya koyacağı “Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Sosyal Yardım Programı”nın detaylarını kamuoyuna açıklanmasından sonra medyada başlayan tartışmaya, söz konusu programla ilgili araştırmayı yürütmüş ekip olarak katkı vermek ve kendi yaklaşımımız çerçevesinde programın kapsamına ve içeriğine dair eleştirilerimizi kamuoyu ile paylaşmak amacıyla kaleme aldık.” (Araştırma ekibinin metnine ulaşmak için tıklayın)