İstanbul’da 17 Kasım’da Cezayir Lokantası’nda yapılan kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelen KEİG Platformu üyeleri, 2012 yazı boyunca yürütülen ve ara raporu yayımlanan araştırmayla ilgili soruları yanıtladı.
Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantıda, kadınların istihdama katılımı önündeki engellerden bahsedildi ve 12 ilde ortaklaşan sorunlar ortaya kondu.
KEİG Platformu üyeleri, Türkiye’de emek ve istihdamla ilgili kamu ve sivil toplum kurumları olmak üzere her ilde yaklaşık 10 kurum ile görüşerek 2010 yılında yayımlanan “Kadın İstihdamının Arttırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması Genelgesi”nin uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek üzere bir araştırma yürüttü. Adana, Ankara, Antalya, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Urfa, Van olmak üzere 12 ilde yürütülen ve ihtiyaç tespitine yönelik olduğu belirtilen araştırmanın ortaya koyduğu ilk tespit şu: Genelge pek çok kurumda, pek çok yetkili tarafından bilinmiyor. Kadınların istihdamına özel önem ve öncelik verilmesi durumu genel olarak yetkililerin kişisel inisiyatifi üzerinden yürüyor.
Araştırmada tespit edilen bir diğer durum, mesleki eğitimlerin cinsiyetlere göre ayrıştırılmış şekilde düzeniyor olması; hem mesleki eğitimlerde hem işe yerleştirmede kadınların daha çok “kadın-işi” diye tabir edilen kuaförlük, cilt bakımı, hasta ve yaşlı bakımı, dikiş gibi işlere yönlendirilmesi. Diğer bir tespitse, son dönemde sayılarında ciddi artış görülen projelere dair. Hem devletin kaynakları hem de AB hibeleri yoluyla uygulanan kadın istihdamına yönelik projeler, parça parça ve birbirine değmeyen, sonuçları uzun vadede etki oluşturmayacak şekilde yürütülüyor; çok az kadına ulaşıyor ve projenin ardından etki değerlendirmesi yapılmıyor.
Muğla Üniversitesi’nden Platform üyesi Yard. Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu bütünlük teşkil etmeyen bu çalışmaları şöyle değerlendirdi: “Aslında kadın istihdamına yönelik bu politikasızlığın kendisi, kadın istihdamına yönelik politikayı oluşturuyor.”
Araştırma ara raporunun durum tespitine yönelik olarak yayımlandığını belirten KEİG üyeleri, 12 ile dair ayrı tespit ve değerlendirmelerin bulunacağı daha geniş bir çalışmanın da yakında hazır olacağını belirtti.
* Araştırma raporuna ulaşmak için tıklayın.
* Araştırmayla ilgili basın özetine ulaşmak için tıklayın.
Toplantı ile ilgili haberlere, aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
“Türkiye’de Kadın Sömürüsü Bitmiyor”, Melis Alphan
“Ya Bakıcı Ol ya Ucuz İşgücü”, Jale Özgentürk
“Kurumların Kadın İstihdamı Genelgesinden Haberi Yok”